Het internetprotocol (IP) is de bindende factor die alle internetgebruikers ter wereld in staat stelt met elkaar te communiceren. IP dateert uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en biedt ruimte aan 4 miljard IP-adressen voor op internet aangesloten apparatuur.

Dreigend tekort IP-adressen

Het aantal machines dat met het internet wordt en is verbonden, neemt steeds meer toe. Denk aan pc’s, mobiele telefoons, personal digital assistants en zelfs huishoudelijke apparatuur. Daarmee neemt ook de behoefte aan IP-adressen toe. Daarbij komt de opkomst van internet in regio’s als China, India en Afrika met hun miljarden inwoners. Door deze ontwikkelingen dreigt een tekort aan IP-adressen. De oplossing: IPv6. De adoptie en implementatie van IPv6 is cruciaal om internet te laten werken zoals het nu ook doet.

Implementatie bevorderen

Het doel van de Nederlandse Task Force IPv6 is om de implementatie van IPv6 in Nederland te bevorderen. De IPv6 Task Force richt zich daarom steeds meer op het aanjagen van de implementatie van IPv6 en de ondersteuning bij het oplossen van problemen bij die implementatie.

De Task Force gaat in 2015 op in het Platform Nieuwe Internetstandaarden.