Digitaal voorop lopen

“Onveiligheid, hackers, lekkende systemen… politiek en pers richten hun focus vaak op de negatieve kant van de digitale ontwikkeling. Maak je een stripverhaal over de successen, dan sla je echter van verbazing achterover. We hebben fabrikanten die wereldwijd tot de top behoren als het gaat om 3D-printers. In Amsterdam zitten de grootste hosters ter wereld van de gaming industrie. En Google gaat in Delfzijl het grootste datacenter buiten de VS neerzetten, met werkgelegenheid voor zo’n tweeduizend mensen. Waarom daar? Omdat Nederland een goed ondernemersklimaat heeft, fiscaal aantrekkelijk is om te vestigen, omdat het een unieke locatie biedt, pal aan het water en met kolencentrales voor energie, en omdat we met tal van showcases tonen dat we op diverse terreinen digitaal voorop lopen. Nederland, dat zich dus na Rotterdam en Schiphol als een digitale mainport gaat ontwikkelen. En dat trekt ook weer mensen en bedrijven uit het buitenland aan.”

Muren geslecht

Volgens Arie van Bellen zijn de veiligheidsarrangementen tussen overheid en bedrijfsleven een van die showcases. “Veel partijen zijn verticaal georganiseerd. Denk enerzijds aan bedrijven in de logistiek of de industrie, en anderzijds aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Partijen die elkaar niet op natuurlijke wijze vinden. Er zitten ‘muren’ tussen. Maar digitaal bevinden ze zich in dezelfde keten. Wordt die keten gehackt, dan heeft iedereen er last van. Bijzonder is het nu dat deze partijen zich boven die muren hebben uitgetild en horizontaal afspraken met elkaar hebben gemaakt om de veiligheid te bevorderen. Ziet bijvoorbeeld een provider iets aankomen - een virus of erger - dan licht die nu meteen andere parijen in, zelfs Justitie. En dat zonder angst dat die ook een kijkje neemt in de keten van de provider om te zien waar de oorzaak ligt. Op dit gebied lopen wij ook voor op andere landen.”

Goed begeleiden

Volgens Van Bellen kun je niet voorbijgaan aan vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid en privacy. “Kijk echter ook naar de kansen en winsten. De digitale dynamiek is niet te stoppen. Maar je moet de ontwikkeling met de juiste randvoorwaarden begeleiden. En als je het goed gezamenlijk - publiek-privaat - organiseert, is het ook veel minder bedreigend dan je aanvankelijk denkt.”