Techniek is al aanwezig

Wie is wie online? Het proces waarbij je kunt nagaan of een andere gebruiker werkelijk is wie hij beweert te zijn, noemen we authenticatie. Eigenlijk een soort digitaal paspoort dat vooraf door de overheid is gecontroleerd op echtheidskenmerken, net zoals bij het papieren paspoort en het huidige rijbewijs. Van Bellen: “De techniek voor breed inzetbare, online identificatie is er al. Denk aan onze bankpassen, maar ook in de advocatuur, zorg, accountancy en in de logistiek zijn er al oplossingen in gebruik. Daarnaast komen er steeds nieuwe technieken bij. Je kunt op je mobiele telefoon nu inloggen met een vingerafdruk of er is gezichtsherkenning. En nieuwe systemen maken online bankieren weer meer privacyvriendelijk.”

e-ID-stelsel in de maak

“De techniek voor een breed inzetbare e-ID is er dus al. Kijk ook naar de bouwsector. Bij sommige bouwbedrijven krijg je een pasje waarmee je toegang krijgt tot het bouwterrein, diverse loodsen, maar ook tot informatie in sommige systemen. Wanneer je zo’n nu al hoogwaardig pasje nog hoogwaardiger kunt maken, is het ook inzetbaar voor overheidscommunicatie.” Op dit moment werken de overheid en het bedrijfsleven samen aan het e-ID-stelsel waarin ze afspraken maken over de in te zetten e-ID-middelen, die bovendien open staan voor nieuwe ontwikkelingen.”

Fraude voorkomen

“Zo’n e-ID zorgt voor gemak, maakt het overbodig om nu telkens life eerst je paspoort te komen laten zien. Maar het gaat ook bijvoorbeeld fraude tegen. Steelt iemand nu je rekeningnummer of creditcardgegevens dan kan hij via internet een boel bestellen en dat bij aflevering afvangen. Maar de rekening krijg je wel, en bewijs dan maar eens dat je niets hebt besteld. Authenticatie voorkomt dit soort zaken. Veel partijen zijn daar al mee bezig. Denk aan de Belastingsdienst, aan banken, telecombedrijven, ministeries, de Rijksdienst voor het Wegverkeer… Ze vinden elkaar nog niet optimaal. Of dat een rol is voor ECP? Tja, de discussie is zwaar politiek. Daarbij moeten we goed op onze rol passen. We kunnen wel partijen met elkaar verbinden. En dat die verbinding gaat plaatsvinden, staat vast. Ik verwacht dat in 2015 politieke besluiten rond het digitale paspoort worden genomen. Komt er groen licht, dan kan het e-ID er vervolgens snel zijn.”